FIKA

FIKASpecialista na kávu ve firmách, česká firma Nápojová ambulance, již dvacátý rok aplikuje standardy na občerstvení v práci ze Skandinávie na českém trhu. Není totiž náhodou, že ne Italové, ale Skandinávie vede ve spotřebě kávy na hlavu. Průměrná spotřeba kávy na obyvatele na rok je ve Švédsku a Finsku 9,7 kg , proti českým 4 kilogramům.

Experti to vysvětlují potřebou udržovat organismus nabitý energií v severském klimatu. Sice se nejvíce kávy vypije v domácím prostředí, ale v práci jsou ve Švédsku přestávky na kávu povinné. Vychází to z tradice, ale má to svou logiku. Přestávka na kávu zvyšuje bezpečnost, soustředění, zvyšuje pozornost a přispívá k soudržnosti na pracovišti.

Je to příležitost rychlé relaxace i sociálních setkání. Pracovní přestávka, spojená s kávou má ve švédsku svůj přesný termín, „fika“ . Fika je v severské zemi tradicí, kterou si dopřejí všichni bez rozdílu věku a není to pouze obyčejná přestávka na kafe.

Slovo fika se poprvé objevilo v roce 1913. Jeho původ je nejistý, ale Švédové shodně prohlašují, že jde o žargon vzniklý ze slova kaffe, jehož slabiky byly převráceny, a tak vzniklo nejprve feka a pak fika. Toto nové slovo se během let stalo typickou švédským společensko-pracovně-sociálním fenoménem.

Jak FIKA probíhá? Uděláte si přestávku na kávu. Slovo přestávka je magiceké. Opravdu se na chvíli oprostíte od práce, posadíte se mimo pracovní místo, vychutnáte si dobou kávu, dobrý zákusek a také dobrou společnost. Lze jej tedy definovat jako neformální setkání skupiny přátel, či známých spojených s čirou radostí z dobrých věcí.

Tento typicky švédský zvyk si díky svému sociálnímu přesahu a zvyšující se obliby skandinávské kultury nachází cestu dále do Evropy. „Obecněji symbolizuje přestávka fika rovněž umění na chvíli se zastavit“, říká Anna Bronesová. „Například ve Spojených státech se pije káva za pochodu. Ale ve Švédsku si lidé odpočinou a vychutnají si tu chvíli. Takové okamžiky lidé stále více vyhledávají,“ dodává.

Švédština se u toho nezastavila a začala vytvářet odvozeniny:
„fikasugen“ znamená mít chuť na fika
„fik“ , káva podávaná při fika
„fikarum“ , místo v práci vyhrazené pro fika

 


PĚT PRAVIDELÚSPĚŠNÉ FIKY

1. FIKA JE ZDE PRO KAŽDÉHO A MŮŽE SE KONAT V KTEROUKOLIV DENNÍ DOBU. PROTO SI NEDĚLEJTE STAROSTI S TÍM, KDO VÁS POZVAL - KAŽDÝ JE VÍTÁN!

2. KÁVA MUSÍ BÝT VŽDY SERVÍROVÁNA “AKORÁT“ (ŠVÉDSKÝ VÝRAZ JE “LAGOM“). “AKORÁT“ ZNAMENÁ, ŽE NESMÍ BÝT ANI PŘÍLIŠ SILNÁ ANI PŘÍLIŠ SLABÁ. MUSÍ BÝT PROSTĚ LAGOM.

3. POKUD JDE O ZÁKUSKY, V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ BY MĚLO BÝT NA VÝBĚR ZE SEDMI RŮZNÝCH DRUHŮ MOUČNÍKŮ. DLE PŮVODNÍ TRADICE BY SERVÍROVÁNÍ MÉNĚ NEŽ TŘÍ DRUHŮ MOHLO BÝT POVAŽOVÁNO ZA NEVHODNÉ.

4. FIKA JE PERFEKTNÍ PŘÍLEŽITOSTÍ PRO NEZÁVAZNOU KONVERZACI, TAKŽE SE NEOSTÝCHEJTE MLUVIT NAPŘÍKLAD O TYPICKÉM ŠVÉDSKÉM TÉMATU - POČASÍ.

5. NIKDY SI NEBERTE POSLEDNÍ KOUSEK KOLÁČE NEBO JINÉHO ZÁKUSKU. POKUD VÁM HO NABÍZEJÍ, MĚLI BYSTE ZDVOŘILE ODMÍTNOUT. BEZ OHLEDU NA TO, JAK VELKOU NA NĚJ MÁTE CHUŤ